Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Nyári képeslap - Zalakaros 2. rész

2016. július 08. - MaNDA

Az előző képeslapon bemutatott gyógyfürdő fejlődésével együtt a falué is alaposan belendült. Az idegenforgalom sok embernek adott munkát, az építkezések alapvetően megváltoztatták Zalakarost. Eltűnt a régi falu, egy korszerű, szakszerű településfejlesztési terv eredményeként 1997-ben Zalakarost várossá nyilvánították.

Tour de Zalakaros (Forrás: bikefun.hu)

A fürdővárosban kitüntetett szerepe van az úgynevezett aktív pihenésre lehetőséget adó üdülési formáknak. A zalai dombok a bakancsos turizmus fellegvárává teszik. A Zala völgye és a Kis-Balaton környéke sík vidék, kerékpártúrákat lehet itt tervezni. Aki azonban komolyabban gyakorolja ezt a sportot, évről évre részt vehet a Tour de Zalakaros nevű, több száz hivatásos és amatőr biciklistát vonzó versenyein, teljesítménytúráin. Itt már nem sétabringázásról van szó, a zalai dombok némelykor veszedelmesebben emelkednek, mint a Mátra hegyei.

A városban rengeteg sportpályát találunk, aki akar, teniszezhet, focizhat, kézilabdázhat, kosárlabdázhat, de akár a lovaglást is kipróbálhatja. Zalakaroson azonban nemcsak a vízi és a szárazföldi kikapcsolódási formákat lehet kipróbálni. Van itt sétarepülő, hőlégballon és sárkányrepülő is.

Eszperantó forrás (Forrás: Zalakaros honlapja)

A rendkívül tiszta, rendezett, mára már komolyan fürdővárosi küllemet magáénak tudó Zalakaros egyik legfőbb jellegzetessége növénygazdagsága. Ahogy az új fürdőhelyet, úgy annak parkrendszerét is komoly mérnöki munkával tervezték meg, és sok embernek munkát adva gondozzák a zöldterületeket. Akár kilométer hosszú szép sövényekkel, díszcserjékkel teleültetett kisebb-nagyobb parkokkal, örökzöldekkel és nagy platánfákkal is találkozhat az idelátogató. Mindezek között feltűnően sok köztéri alkotást, szobrokat, térplasztikákat is felfedezhetünk. Zalakaros egyik jellemző tartozéka a várost átszelő csatornák fölötti fahidak rendszere. Ezeket Boa Endre készítette, és igencsak hasznára válnak a gyógyászati célú sétájukat teljesítőknek. De van itt az Európa Parkban névadó bronz-kő plasztika, van városkő és kopjafa, természetesen nem hiányozhatnak a szökőkutak, a fürdő fölötti szőlőhegyen a fa kilátó és a haranglábak. A figurális műfajt kedvelők sem csalódhatnak séta közben, hiszen az utcákon, tereken, parkokban találkozhatnak a szarvas szobrával, megcsodálhatják Emese álmát, Árpád vezért vagy Szent Istvánt és Boldog Gizellát, de itt áll Batthyány Lajos bronzszobra is a Termál úton.

Zalakaros honlapján sokan nyilatkoznak itt eltöltött napjaikról. Aki nem érezte jól magát itt – kevés ilyen ember lehet – az nyilván nem ír ide. Egy hetvenegy éves ember a következőképpen foglalta össze zalakarosi üdülése lényegét: „Legénykorom óta nem volt részem olyan élményben, ahogy egy pince oldalában ülve a naplementét nézve poharamban gyöngyözött a jó bor, a zöld tájak, a délutáni hosszú séták a gondozott parkokban és a virágos városban, és a sok vendégszerető mosoly – megfiatalítottak.”

Dippold Pál

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr478874978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása