Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Harang száguld a kötélen

2015. július 27. - MaNDA

Ha már a lakótelepeknél tartunk, ahol nem éppen jó tartózkodni kánikulában, nem árt tudni, hogy a műfaj első fecskéi még egészen emberi körülményeket biztosítottak lakóiknak. Aki nem hiszi, keresse csak fel például a lakói által akkoriban csak Jancsi telepnek hívott MÁV Északi Főműhely lakótelepét, aminek iskolája, vendéglője és saját temploma is volt. A Magyar Világhíradó a harangszentelésre érkezett meg a Hungária körút mellé, a VIII. és X. kerület határára.

Mert ide építették közadakozásból Dusek Ede és Horesnyi György tervei alapján 1930-1931-ben a vasutasok Kisboldogasszony templomát, amit Serédy Jusztinián hercegprímás és esztergomi érsek szentelt fel 1931. szeptember 31-én. A kedves kis épületet mostanság pusztulóban lévő deszka zajvédő falak takarják el a Hungárián autózó, vagy villamosozó emberek szeme elől. Maga az 55 házas, két kerületet is érintő lakótelep 1894 és 1896 között épült az 1873-ban porig égett Kőbányai úti kocsigyár helyére, típustervek alapján. Egy-egy földszintes házban négy lakás volt, lakásonként konyhával, kamrával és egy, vagy két szobával. A pincében mindenkinek volt tároló rekesze a tűzifának, tisztálkodni pedig – míg nem választottak le fürdőszobákat - a MÁV által épített fürdőházba jártak az emberek. 

A telepen volt egy nagy étterem, egy nem koedukált általános iskola, mészárszék, és a katolikus templom mellett az unitáriusoknak is volt egy kápolnája. Budapest ostroma során ugyan a templom tornyát, ahogy a környező kerületek templomaiét is, szétlőtték az oroszok, de az egyéb károkat a MÁV segítségével hamar kijavították az ott élők. Az 1931 augusztusában a mozikban került tudósításban a Slezák László harangöntő mester által készített, nagyság szerint felsorakoztatott és virágokkal díszített harangokat maga Serédy Jusztinián érsek hinti meg szenteltvízzel, majd egy hozzá értő ember vezényletével, csigák segítségével húzzák fel a toronyba. A kötél végét fehér munkaruhába öltözött emberek fogják, a művelet flottul is megy, a harang másodpercek alatt eléri a nagy, címeres magyar zászlóval ékített torony ablakát. És ha már torony, hát sajnálatos módon az eredetit 1945 óta nem sikerült visszaépíteni, pedig szükség volna rá, nélküle megbomlanak az épület arányai. A száz évvel ezelőtti vasutasok már megoldották volna...

Pálffy Lajos  

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr287657770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása