Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Aki Lepsénynél még megvolt

2015. március 04. - MaNDA

A múlt század közepének talán legismertebb és legnépszerűbb magyar komikusa, Salamon Béla 130 évvel ezelőtt, 1885. március 4-én született a kárpátaljai Beregrákoson. Édesapja zsidó vallású szatócs volt. A család, amikor Salamon Béla hat éves lett, Berettyószentmártonba költözött. A Salamon gyerekek innen jártak át a szomszédos újfalusi elemi iskolába. A későbbi kabarészínész itt öt elemit végzett el és egy ráadás évet. Budapestre került, orvosnak szánták. Furcsa véletlen, vagy talán annál is több, hogy a Wesselényi utcai izraelita iskolában a padtársa neve Kann Gyula volt. Később Kabos Gyulaként vált, mondhatjuk, világhírű komikussá. A két fiú - mivel meglehetősen elevenek voltak - az első padban ült. Menet közben derült ki, hogy Salamon Béla nem éppen orvosnak való. Egy textilüzletbe tanoncot kerestek, jelentkezett, felvették. Kereskedősegédből vált színésszé 1913-ban. Mivel nem tanulta ki ezt a szakmát a Szabók Szakegyesületében és a Trocadero mulatóban dolgozhatott segédszínészként. Később is megmaradt jellemzően rekedt hangja miatt eltanácsolták innen. Salamon csalódottan távozott a színházból, köténykészítő vállalkozóként próbálkozott, de belebukott. Nyolc varrógépet vett hitelbe, ám a háborúban minden áru elveszítette az értékét, ráadásul Salamont katonának sorozták be. Hadi munkásként a Wolfhner bőrgyárba került Újpestre.

sb.jpg

Gyárfás Dezső, az akkor más ismert komikus vitte be őt a fővárosi Orfeumba, tehát a színészi pályát folytatta. Itteni első fellépése elég egyszerű, egy katonát játszott, aki a darab elején a színpadi priccsre fekszik, és ott alszik a felvonás végéig. Az egész Salamon család elment a premierre, hogy láthassa Béla tehetségét. Az előadás elkezdődött, Salamon lefeküdt és követve a szerephez járó utasítást, elaludt. Ám ez nem színpadi alvás volt, hanem valódi. A felvonás végén hiába várták, hogy Salamon Béla elmondja a szövegét. Miután rájöttek, hogy valóban alszik és a horkolása is valódi, megpróbálták felébreszteni, nem sikerült. A közönség azonban nem a színészek várakozásának megfelelően reagált, a nézőtéren óriási nevetés tört ki. Erre riadt fel Salamon Béla.

Salamon Béla kisebb-nagyobb kanyarok után a Royal Sörkabaréba került, ahol sikerrel lépett fel Szőke Szakáll darabjaiban. Jó játékának szétszaladt a híre és Bárdos Artúr, aki Harmath Imre, Király utcai kabaréjában, a Trocaderóban is fellépett, Salamonért küldetett, hogy vegye át Kabos Gyula visszaadott szerepét a Belvárosi Színházban. Salamon vállalta, ám mégsem jött össze az előadás, mert összekülönböztek Bárdossal. Pillanatok alatt átszerződött az Apolló Kabaréhoz. Két darabban is szép sikert ér el Salamon Béla az új helyen. Ennek egyik összetevője a színész Pesten villámgyorsan elterjedt híre és az a tény, hogyha csak megjelenik a színpadon, még mielőtt már megszólalna már nevet a közönség. Salamon Béla alakja, kacsázó járása, esetlen tartása, hatalmas, 47-es lába, kék szeme és bárgyú tekintete színre kerülésének első pillanatától sikerének egyik titka.

Salamon Béla gyerekkorától fogva nagy focirajongó volt. Ez élete végéig elkísérte, jellegzetes alakja még idős korában is gyakran feltűnt az MTK nézőterén. Kereskedőtanonc korában vett egy focilabdát, és megalapította a Remény Futball Klubot. Ebben a csapatban játszott a később a magyar futball legmagasabb csúcsaira jutó Schlosser Imre és több más nagy játékos. Salamon Bélának egyébként focizás közben jókora előnyt jelentett a negyvenhetes lába.

salamon-bela.jpg

A komikus 1922-ben aratta első átütő erejű sikerét. A Szőke Szakáll művésznéven dolgozó Gärtner Sándor írta Vonósnégyes című jelenetben futott be. A kalandos sorsú és furcsa nevű író, akinek a másik álneve egyébként Gerő Jenő volt, érdekes pályát futott be. Magyarországról Ausztriába került, aztán következett Németország, majd az Amerikai Egyesült Államok. Itthon kezdetben hivatalnokként dolgozott, majd Salamon Bélához hasonlóan mellékállásban lépett fel a különböző kabarékban és kezdte el jelenetei írását. Rengeteg filmben szerepelt, többek között a Casablancában is. Igaz, nem egy Humphrey Bogart léptékű szerepet kapott, a főpincért alakította. A Vonósnégyes egyfelvonásos bohózata – a négy zenész közül egyik sem tud muzsikálni – ma is népszerű, ám születésekor sehol nem akarták bemutatni. Salamon Bélára itt tapadt rá az a személyiségének szerves részét megjelenítő szerep, melynek segítségével mindig hitelesen tudta megjeleníteni: a félszeg, de ügyefogyottságában is ravasz kisember figuráját.

Salamon Béla 1923-tól 1931-ig a Teréz körúti Színpad igazgatója volt. A következő években operett szerepeket vállalt, majd visszatért a kabarékhoz, ám közben nyolc filmben is dolgozhatott. 1939-től 1945-ig a zsidótörvények értelmében nem szerepelhetett színpadon. A II. világháború után a Vígszínházban lépett fel, majd 1951-ben a Vidám Színpad alapítói között volt.

salamon-bela-lepseny.jpg

Szuhay Balázs, Salamon Béla egykori partnere – akit a nagyközönség leginkább Kandúr Bandi magyar hangjaként tud azonosítani – tűpontosan írta le Salamon Béla kivételes tehetségének jellemzőit: „Színésznek kegyetlenül rossz volt. Salamon Bélának: egyedülálló zseni. Egyszeri, megismételhetetlen, utánozhatatlan, követhetetlen. Az, amit ő a színpadon csinált, ellenkezett mindazzal, amit a színjátszásról tanítanak. Ha a partnere a színpadon véletlenül hozzá beszélt, letolta: „Aranyoskám, nem én fizettem, hanem a közönség… Kifelé mondja aranyoskám és hangosan!” Dikciója, beszédstílusa is ellentétben áll minden fennálló szabállyal. Mondatai az ő jellegzetes, kántáló, éneklő hangsúlyozásával válnak szállóigévé: „Ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer elkezdek beszélni!”

Salamon Béla a népszerű kabarémester, akit egy egész ország szeretett, szép kort élt meg. 80 éves korában, 1965-ben halt meg. Alakja, jelenetei azonban ma is gyakran felbukkannak a különböző televíziós műsorokban.

Dippold Pál

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr977237497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása