Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Meleg, hőség, kánikula

2013. augusztus 09. - MaNDA

A Meteorológia Intézet jelenti: hazánkban a várható időjárás 37 fok lesz árnyékban - hallhatjuk az 1957-es filmhíradóban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint tegnap, augusztus 8-án Győrött mérték a legmelegebbet, ott 40,6 fok volt délután. Újpesten 40 fokig emelkedett a hőmérséklet. Az országos rekord 2,6 fokkal, a fővárosi 4,2 fokkal magasabb a korábbinál!

A filmhíradó beszámol arról is, hogy a legnagyobb problémát a nem megfelelő jégellátás okozta, az emberek már a kora reggeli óráktól hosszú sorokban álltak a jeges előtt, hogy a jégszekrényt fel tudják tölteni jégtömbbel, ami két napig biztosította az élelmiszerek (és a sörök) hűtését. Jászberényben csak 1958-ban indult el az elektromos hűtőgépek sorozatgyártása, és 1960-ban hagyta el a hűtőgépgyárat az első Lehel névre keresztelt készülék. Rövid idő alatt kedveltté vált, olyannyira, hogy 1970-ban már az egy milliomodik hűtőgép átadását ünnepelték Jászberényben.

Felfrissülést csupán a vízpartok mellett talál az ember ilyen melegben. Nem volt ez másképp 1957-ben sem, tömegek látogattak ki a Római-partra, ami tekintélyes múlttal rendelkezik. Az 1800-as években a budai vízi élet központja volt, az 1900-as év beköszöntével 23 csónakház működött itt, de a II. világháborút követően sem volt ez másképp. A Duna part ezen szakasza rendkívül népszerű volt az ötvenes években is, a csónakházakat különböző sportegyesületek, illetve vállalatok működtették. Az 1953-ban bemutatott, a korszak egyik legsikeresebb filmvígjátékában, az Állami áruházban meg is énekelték a Római-partot, Egy Duna parti csónakházban című betétdalban foglalták össze, mennyi mindennel tölthették el szabad idejüket a munkában megfáradt dolgozók.

palatinus02.jpg

A másik rendkívül népszerű, nyári fővárosi helyszín a margitszigeti Palatinus strand volt, illetve mind a mai napig az. Nevét a nádor latin elnevezéséből kapta, a sziget egykori megnevezésére emlékezve. A strand 1919-ben nyitotta meg kapuit, illetőleg akkor még Duna parti strandként működött, a medencék megépítéséig két évet kellett még várni, de a megújult fürdő megtartotta a dunai uszodarészt is. A megnövekedett igények miatt a következő évtizedben ismét átépítették Janáky István tervei alapján. A strand területe majd kétszeresére nőtt, elkészült a mai napig működő hullámmedence. A világháború után a fürdőt helyreállították, a hetvenes évekig kellett várni a következő jelentős bővítésig, akkor csaknem kilenc hektárral növekedett a területe. 1987-ben ötpályás vízi csúszdával bővült a szórakozási lehetőségek tárháza, az utolsó rekonstrukciót 2002-ben hajtották végre, napjainkban tízezer ember befogadására, szórakoztatására és pihentetésére képes.

palatinus.jpgA két kép készítése között hetven év telt el (Forrás: Fortepán és Palatinus strand)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr435454158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása