Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Rengett a föld

2013. április 23. - MaNDA

A Richter-skála szerint 4,8-4,9 erősségű földrengés rázta meg Magyarországot valamivel fél egy előtt, kedd hajnalban. Az epicentrum Heves város közelében volt, egyelőre nem tudni komolyabb sérülésről vagy anyagi kárról. A mostani rengést több megyében is érzékelték, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint a hívások főleg Hevesből, Fejérből és Budapestről érkeztek.

Magyarországon a legtöbb földrengés nem okoz komoly károkat, itthoni viszonylatban a 4,5-5-ös erősségű rengés jelentősnek számít, átlagosan tíz évente lehet számítani rá. Azonban 100-200 „apró”, az ember számára észlelhetetlen, csak műszerek által kimutatható rengés következik be évente.

Hazánkban a legnagyobb erejű földrengés 1763-ban pattant ki Komáromban (a Richter-skála szerint 6,3), a halottak és sebesültek száma megközelítette a kétszázat, az épületeknek több mint a fele komolyabban megsérült.

Magyarország XX. századi történetének legkomolyabb földrengése Dunaharasztiban volt, 1956. január 12-én reggel hat órakor mozdult meg a föld, mely két halálos áldozatot követelt. A Richter-skála szerinti 5,6-os földrengésben a település épületeinek döntő hányada megsérült, kémények dőltek le a házakról, a vakolat kisebb-nagyobb mértékben jóformán mindenhol leomlott. Nyolcvan ház azonnal lakhatatlanná vált, később félezer épületet kellett még lebontani olyan mértékben rongálódtak. Országos összefogás indult a károk felszámolására, és a fedél nélkül maradt több mint ötszáz lakos megsegítésére. A helyreállítást nehezítette a néhány héttel később beköszöntő rendkívül zord időjárás, utóbb kiderült, az évszázad legkeményebb telével kellett megküzdeni az ország lakosságának.

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr855243321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2013.04.23. 19:21:16

"a hívások főleg Hevesből, Fejérből és Budapestről érkeztek."
Ezt sosem értettem. Milyen megfontolásból telefonálgat valaki Fejérből pl? Kára nincs, akkor mit mond? Mozgott a föld, tudnak róla? Hát hogy a fenébe ne tudnának, még arról is tudnak, amit ember nem is érez. És akkor ezt még 300-an megkérdezik.

Amidazophen 2013.04.23. 22:15:30

Én 9 éves gyermekként jól emlékszem az 1956-os taksonyi földrengésre. 7-kor kellett volna kelnem, hogy a közeli iskolába 8-ra beérjek, de az ágy kidobott magából. A könyvespolcok erősen rezegtek a falon, a csillár is lengésbe jött, és egy mély morajlást lehetett hallani. Gyermekésszel nem tudtam megbecsülni, hogy mennyi ideig tartott: szüleim elmondása szerint 4-5 mp volt csupán. Az iskolában egész nap ezt tárgyaltuk (negyedikes voltam).

Az 1985-ös berhidai földrengést Veszprémben éltem át, erről már nagyon részletes emlékeim vannak. Kisebbik, akkor 5 éves fiam mackóját szorongatva jött elő a szobájából s azt kérdezte nagy nagy álmosan: Apa, ugye lépett egy nagyot az óriás? Ez az előző esti tv mesére való reflexiója volt.

A két évvel ezelőtti oroszlányi földrengést is éreztem Veszprémben, mert fekve néztem a tv-t. Ez már csak egy gyenge lökés volt, és rögtön tudtam, hogy miről van szó.
süti beállítások módosítása