Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Sztálin emléke örökké él

2013. március 05. - MaNDA

Ez volt a címe a Magyar Filmhíradó különkiadásának 1953 márciusában, amit Sztálin halálakor a hatalom rendelt a filmkészítőktől. Az "alapmű" Moszkvában és színes változatban is elkészült, de az összes szövetséges szocialista országban leforgatták a hasonmásait. Mindenütt a helyi gyászt, megrendültséget bemutatva, szinte egymással versengve. Itt csak a magyar gondosan megrendezett "visszhangot" látjuk - ezt vágtam ki a filmből - Tatabányától, a falvakon, földeken át Sztálinvárosig, az utcát, a Nemzeti Színházat, a gyászba borult Parlamentet, ahol még Nagy Imre terjeszti be a Halhatatlan érdemeiről a törvényjavaslatot. (Ugyanitt három hónappal később a sztálinista gyakorlattal nagy részben szakító kormány programját). A Sztálin téren, a Sztálin szobornál budapestiek százezrei róják le kegyeletüket, búcsúzva a Nagy Vezértől.

A propaganda híradó hatásos képsorai mögött nem láthatjuk, hogy a zsarnok halála milyen valós visszhangot váltott ki a magyar társadalomban. Akkor még elemista iskolásként csak arra emlékszem, hogy szomorúan sírdogáltunk az iskolában és arra, hogy ezt a nagypapám otthon nem igazán értette. Ez persze nem volt benne a filmhíradóban.

Azt sem sejthette senki, hogy három és fél év múlva a "gyászoló százezrek" Budapesten döntik le először a Zsarnok szobrát, vontatják végig a városon és verik szét az Akácfa utcában, olyan apró darabokra, hogy múzeumi bemutatásra is alig maradt a bronz monstrumból!

Sztálin emléke örökké él, de nagyon másként, mint a képeken láthatjuk, hallhatjuk!

Varga János

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr655117683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi 2013.03.05. 20:11:32

"a Sztálin szobornál budapestiek százezrei róják le kegyeletüket"

helyesen: a Sztálin szobornál budapestiek százezrei röhögnek bele az arcuk elé tartott zsebkendőbe..

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.03.05. 21:46:01

Érdekes ez az emberi történelem. Van egy olyan mondás, hogy kevés embert lehet hülyíteni sokáig, sok embert is egy darabig, de a tömeget hosszú ideig nem lehet lóvá tenni.
Ha másért nem, az életszínvonaluk előbb-utóbb megmondja az igazat.
Azon gondolkodom most, hogy olyan diktátor, mint pl. Kim Dzsongun, meddig bírja még.
A másik: a rendszerváltások sem sikerülnek mindig, a diktatúrát felváltó demokrácia - a sok kontár alak miatt - nem igazán teljesít jól itt Kelet-Európában.
süti beállítások módosítása