Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Isten éltesse Moór Mariannát!

2013. február 05. - MaNDA

Ma hetven éves Moór Marianna, jeles színésznőnk. Ezt a mondatot húsz évvel ezelőtt nem lett volna illendő leírni, hiszen a hölgyek életkorát egyfajta tapintattal kezeltük. Igazából ez nem volt helyes, mert attól, hogy valaki az élet rendjének megfelelően, ahogy az idő halad, egyre idősebb, természetes. Mégis, egyfajta kispolgári finomkodás örökségeként nemigen beszéltünk a nők koráról. Kinek jó volt ez, kinek nem.

moor_marianna.jpgNekem például teljesen mindegy, hogy ki, hány éves. A hölgyek esetében kiváltképp mindegy, hiszen a világon minden nő szép. A fiatal is, az öreg is. Ki így, ki úgy. Egyetlen kivétel akadt az én Moór Mariannáénál egy évtizeddel rövidebb életemben. Nagyon csúnyának tartottam egy nőt. Aztán amikor férjhez ment, elgondolkodtam azon, hogy talán mégsem annyira csúnya, talált magának férjet, gyerekei születtek, tehát tetszik valakinek.

A színésznők között ritka, akit akárki is csúnyának láthat. A színésznők közt még az is gyönyörű, aki nem szép. Tessék csak Barbara Streisandra gondolni. Milyen szép. És akkor mit mondjunk azokról, akik a közmegegyezés szerint is szépek. Mint például Moór Marianna. Rajta nem fog az idő, szépségének sugárzása nem kopott el. Ma is ragyog. Pedig ha az évszámokat nézzük, csodálkozhatunk: 1965-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Ezután rangos színházakban játszott. Óriási sikereket mondhat magáénak filmes – 34 filmben játszott - és televíziós szerepléseit felidézve. A tehetség, akár a művészet, rendszerfüggetlen. Igazat mondani, egy-egy szerepet hitelesen, szakmailag kifogástalanul eljátszani az igazi színésznek mindig és mindenhol alapfeladata. Moór Marianna ezt egész életében maradéktalanul teljesítette. Az, hogy ezt a legrangosabb szakmai díjakkal ismerte el a mindenkori hatalom, természetes. Ő az a művész, akire nem vonatkozik az a sokszor idézett nyegle mondat, miszerint a kitüntetéseket nem kapják, hanem adják. Moór Mariannának ugyanolyan jogosan járt a Jászai Mari-díj és a Tiszti kereszt, mint a Kossuth-díj.

Első figyelemre méltó epizód-filmszerepét 1958-ban játszotta el, Ranódy László Mikszáth-regényből készült Szent Péter Esernyője című filmjében. Néhányat azért fel kell sorolnunk a rengeteg filmszerepből, melyekben az a közös, hogy meggyőző erővel, egyre magabiztosabb szakmai tudással alakította azokat. Ilyen a Sodrásban(1964), a Beszélő köntös (1968), a Szeressétek Ódor Emíliát (1970), a legendás Lila Ákác (1972), a megrázó Az ötödik pecsét és az Árvácska (1976), a szocializmus igazi arcát megmutató A ménesgazda (1978) és az első magyar akciófilm, az 1982-es Dögkeselyű. A felszabadító erejű, éles társadalomkritikai szálakkal átszőtt történetben fontos szerepet kapott a férfisztárok: Cserhalmi György és Bács Ferenc mellett. Az András Ferenc rendezte film a kor fenegyerek írójának, Munkácsy Miklósnak a novellájából készült. Nem mondunk nagyot, ha leírjuk, hogy ez a magyar Zabriskie Point. Moór Marianna fontos szerepet kapott a 2004-ben forgatott, Nagy Imre életének utolsó időszakát bemutató Temetetlen halott című filmben is. Mészáros Márta rendező a tőle megszokott műgonddal szerkesztette meg fájdalmasan őszinte, a múltunkkal bátran szembenéző filmjét, melynek sikeréhez Moór Marianna játéka is hozzájárult. Amúgy cseppet sem meglepő, hogy ebben a filmben is szerepelt Cserhalmi György, aki ezért megkapta a 36. Magyar Filmszemle legjobb férfialakításának díját.

Moór Marianna tehetségét soha, senki nem vonta kétségbe. Nem tudom, hogy színésznőkre mondják-e azt, hogy ripacs, ha igen, akkor Moór Mariannáról ezt soha, senki nem állíthatta volna. Ő a nagy magyar színésznők egyike. Teljes élettel, teljes életművel. Aminek persze – hála Istennek – még nincs vége.

Minden nő szép - forgattam a szavakat korábban. Közülük az egyik legszebb ma is Moór Marianna. Talán éppen azért, mert ma hetven éves. Isten éltesse!

Dippold Pál

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr625063795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása