Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

A terror háza a Svábhegyen

2013. január 25. - MaNDA

1956. november 2-án a Magyar Híradó és Dokumentum Filmgyár Könyves Kálmán körúti központjából a gyár egyik stábautójával két operatőr: Csák János, Mikó József és egy gépkocsivezető indult az akkori Szabadsághegy irányába. Előző este megbeszélték, hogy mozgóképen dokumentálni fogják a pártvezetők és az ÁVH üresen hagyott ingatlanjait.

Azért mentek ketten, mert két objektumot választottak ki: Rákosi Mátyás villáját a Lóránt utcában és egy titokzatos államvédelmis épületet az Eötvös úton. Mind a ketten a volt pártvezér lakhelyét akarták felvenni és így fej, vagy írás alapon döntötték el, hogy Csák szálljon-e ki előbb a Lóránt utcánál, vagy Mikó. A sors úgy hozta, hogy Mikó József ment tovább az Eötvös út felé.

Az elsőként kiszállt operatőr anyaga elveszett, vagy lappang valahol, de Mikó felvételei fennmaradtak. Már 1990-ben felleltem az anyag nagy részét és azt televíziós kollégáim útján egy dokumentumfilm keretében már régen közre adtam.

Azóta előkerült még néhány filmkocka és teljesebbé vált az ÁVH- villa filmes dokumentációja. Az operatőr kívülről minden irányból megörökítette a házat és a garázson keresztül lement kamerájával a cellabörtönné alakított pincébe is. A látvány önmagáért beszélt! Majd felment a hallba és szalonszerű nagyszobába, ahol megrendítő, kínzásokkal kísért kihallgatások is folytak.

Szász Béla Minden kényszer nélkül című könyvéből már tudtunk a villa létezéséről, amelynek alapján Nádas Péter Helyszínelés című írása tárta fel hallatlan empátiával a részleteket, még a szamizdat korszakában. A villa azonban tartogat még titkokat, mert nem tudjuk, hogy a házban a Rajk-peren és a hozzá kapcsolt pereken kívül, még milyen szörnyűségek történtek. Nem tartom valószínűnek, hogy a villát 1953 után is ilyen célokra használták, de az sem valószínű, hogy csak a Rajk-per céljaira alakították át börtönné. A terror háza volt ez a Svábhegyen! A feltartott kezű ember, aki ekkor egyedül tartózkodott a házban Takscherer József, aki a ház gondnoka lehetett és csak ebben a minőségében tartozik a képsorokhoz.

Személyes történetem

Az 1970-es évek közepén, mint az MTA Történettudományi Intézetének ezzel a korszakkal foglalkozó felkent szakembere, megfelelő önbizalommal vitatkoztam Nádas Péterrel a Nemzeti Múzeum előtt, hogy az általa akkor vizionált titkos villa nem ott volt!

Azóta tudjuk, látjuk. Tévedtem!

Varga János

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr745041315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2013.01.25. 14:26:22

És hogy néz ki ma? Milyen utca hány szám?

dorka3. 2013.01.25. 15:20:52

Az Eötvös úton van,jellegzetessége a sokszögletes tornyos része,ami az út felé van,most palánkok vannak előtte a kocsiút felé,szemben van azzal az úttal,ahol a sípályához kell menni,a kanyarnál.

dorka3. 2013.01.25. 15:23:12

Pontos házszámot sajnos nem tudok. Nádas Szász Béla regénye alapján,a sokszögletes kihallgatószobára véletlenül egyszer rátalálva (barátja bérleménye) ismerte fel a házat.

Sir Nyű 2013.01.25. 16:16:33

@prokee: Az lesz. A norc.hu-n ugyan a fák között, de kivehető. Linket nem tudok, nem vagyok ott regisztrálódva.

StanLee · https://newsroll.net 2013.01.25. 16:28:09

Köszönöm a film megosztását és a posztot. Érdekes, vártam már, hogy menjen le a pincébe és lássuk, mi van ott. Fent a lakás elég szépen berendezett, nagyapámnak a kilencvenes évek elején lehetett ilyen szinten a háza. Tudja valaki, hogy mi van most abban a villában?

prokee · http://blog.prokee.hu 2013.01.25. 16:41:46

@Sir Nyű:
Kösz.
Közben megtaláltam Ungvárynál a megerősítést:
www.titkosbudapest.hu/cikk-kategoria.php?category_id=4

A norc meg hogy nem jutott eszembe...

jennings1 2013.01.25. 17:30:24

Eötvös út 48.
Készült egy film is Nádas Helyszínelés című novellája és Szász Béla Minden kényszer nélkül című visszaemlékezése nyomán 1989-ben, abban megszólalt a villa régi kertészének a lánya, aki 1956-ban önkényesen visszaköltözött oda. Förster Aurél klassziks-filológus professzoré volt a háború előtt.

jennings1 2013.01.25. 17:34:09

@jennings1: ja, és a film címe, meglepő módon: A villa titka, rendezte Mérei Anna

prokee · http://blog.prokee.hu 2013.01.25. 19:51:41

@Sir Nyű:
Én kivártam, míg a regisztráció visszaigazoló mélje megérkezik, úgyhogy itt a norcos link is:
www.norc.hu/pano/4uObLiKa/

bioLarzen 2013.01.25. 19:54:47

Csak nálam nincs hang, vagy tényleg "némafilm"?

A hangbeállításaim rendben, más honlapokon hallom rendesen a hangot, úgyhogy nem a gépemmel van a gond - de ez a videó nekem tök néma. Tényleg az?

bio

prokee · http://blog.prokee.hu 2013.01.25. 20:09:45

@bioLarzen:
Néma. Valószínűleg sima nyers film, bármiféle utólagos hangosítás nélkül.
Ne feledd, 1956-ban készült :)

bioLarzen 2013.01.25. 21:56:00

@prokee: Szia,

miért 56-ban még nem volt mikrofon az iPhone-on??? :)

Valóban, hajlamos elfelejteni az ember, hogy ami ma alap, 50-60 éve még nem volt az...

Kösz a választ.

bio

Vegha 2013.01.26. 08:19:57

Ezen a környéken lakok (Széchenyi-hegy), ismerem az épületet, Bagoly-vár néven is csúfolják.
Az egyik házbéli lakónk mesélte, egy jóbarátja (is) lakik abban a "villában" (amúgy most társasházként üzemel tudtommal): egy szép, tipikus napon mikor a kertben tevékenykedett a srác pár éve, egy idős, a környéken kiránduló bácsi beszélgetésbe elegyedett vele. Néhány perc után bekéreckedett a házba, majd annak alagsorába, közben láthatóan egyre frusztráltabbá vált és félve, verejtékezve tett meg minden lépést. Lassan kiderült, hogy a bácsit hosszú időn keresztül tartották ott fogva. (Gondoljatok csak bele, mekkora bátorság kellett ahhoz, hogy újra bemerészkedjen.) A képsorozatokon is látható kicsi, fapados cellák belmagassága is alatta volt egy átlagos ember magasságának, tehát még ha nem is volt fizikai fenyítés, akkor is félnyomorék életet élt, akit ide bezártak. Ez az úr állítólag csak fogvatartott volt és nem bántalmazták, de sok ember kínját végig kellett hallgatnia a vasajtókon keresztül. A helyszínre pedig úgy derült fény, hogy az eset idején épp akkor vonult el a telek végében (több, mint 60 éve) közlekedő Gyermekvasút, aminek a hangját hosszú időn keresztül kellett hallgatnia az idős embernek a ház falain keresztül.

prokee · http://blog.prokee.hu 2013.01.26. 10:18:41

@Vegha:
Igen, néztem én is a térképen, mennyire szürreális, bizarr, és egyben jellemző, hogy egy vakondköpésnyire megy el az Úttörővasút, ami elvileg ugye a gondtalanság, ártatlanság egyik korabeli szimbóluma volt.

MaNDA · http://www.mandarchiv.hu 2013.01.28. 11:01:57

Köszönjük az összes hozzászólást, valóban az Eötvös utca 48-as szám alatt található villáról van szó.
Valóban nincs hang a filmhez, ahogy a cikkből kiderült a másik operatör által készített felvétel elveszett, vagy legalábbis eddig nem került elő, míg a cikkben látható felvétel "néma", vagyis nem tartozik hozzá hangsáv.
süti beállítások módosítása