Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

"Mátra alján zokog a szél…"

2013. január 23. - MaNDA

A Mezőkövesdi Városi Könyvtárban is gőzerővel folynak a kulturális tartalomfejlesztői munkálatok. Egy küldeményben érkezett a könyvtárba Tóth Tibor kérése, hogy édesapja szellemi hagyatéka méltó helyre kerülhessen. Többek között ez az anyag is digitalizálásra kerül.

Tóth Tibor már elmúlt 92 éves, nemrégiben kereste fel a mezőkövesdi Városi Könyvtárat édesapja, Tóth Kálmán összegyűjtött hagyatékával, hogy azok a lehető legjobb helyre kerüljenek. Tóth Kálmán Miskolcon született 1887-ben, Mezőkeresztesen élt. Ahogy Tóth Tibor levelében írja, gyermekkorában minden nyarat Mezőkövesden töltött az itt élő rokonoknál és egy miskolci énekkarral többször hangversenyeztek városunkban.

Tóth Kálmán pályadíjat nyert első lírai verse 12 éves korában jelent meg Csermely címen a Borsodmegyei Lapokban. Boszniában katonáskodott, egy ideig közigazgatási, majd közlekedési pályán dolgozott. Ezt követően csak az irodalomnak élt. 1910-1918 között társszerkesztője volt a Pallas kiadásában megjelent Budapesti Babszem Jankó című humoros lapnak. Emellett írásai jelentek meg többek között a Borsodmegyei Lapok, Mezőkövesd és Vidéke, Pesti Hírlap, Egri Népújság stb. kiadványokban.

Az újságok, hírlapok kiadványai mellett több önálló műve is megjelent: A boldogság vándora (versek), Virágének (versek), Háborús dalok, Mezőkövesd múltjából és még hosszasan sorolhatnám. Több álnevet is használt az újságokban megjelent publikációihoz, mint például Xenophon. Kéziratban feldolgozta Mezőkövesd és Mezőkeresztes történetét, évtizedekig gyűjtötte a megírandó miskolci és borsod megyei monográfiákhoz a történeti adatokat. Múzeumbarát, adatgyűjtő, könyvtárszerető, történeti leírásai borsodi vonatkozásúak. Gárdonyi Géza életéről a hírlapokban közel száz közleménye jelent meg. A Gárdonyi-monográfia elindítója.
notakoszoru_kicsi.jpg
Ami számunkra nagyon fontos, hogy Tóth Kálmán több népdalt is írt, melyeket H. Bathó János pataki zenetanár és Balogh Ernő mezőkövesdi dalköltő zenésítették meg. Tóth Tibor összegyűjtötte ezeket a kottákat és eljuttatta a Mezőkövesdi Városi Könyvtár számára. Olvashatnak egy kis ízelítőt az egyik Tóth Kálmán által írt szövegből:


„Mátra alján zokog a szél,
Rózsámtól jön üzenet.
Kis falumból a babám küld,
gyöngyharmatos levelet.
Telesírta forró könnyel.
Értem égő szerelemmel.

Mátra alján zokog a szél,
szívem véle kesereg.
Mérhetetlen a szenvedés,
Nem lehetek te veled.
De majd egyszer szép virágom,
Te leszel a boldogságom!”

Tóth Tibor, édesapja - Tóth Kálmán - és Balogh Ernő közös dalanyagán kívül a zeneszerző életének, munkásságának, baráti levelezésének anyagát is eljuttatta számunkra, mely jelenleg feldolgozás alatt áll.

Lázár Anita

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr405039263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása