Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

Látta-e már Budapestet télen?

2013. január 15. - MaNDA

A Magyar Filmiroda gyártásában készült rövidfilm egyike a kor legérdekesebb alkotásainak.

"Budapest történetének külön fejezete lehetne a főváros zenével való kapcsolata. Sokan sokféle szerenádot írtak már Budapesthez, a megihletett dalszövegírók éjjel is éppoly csodálatosnak látták, mint napsütésben. A századforduló korábban már idézett, híres slágere, a Látta-e már Budapestet éjjel? – igaz, némi címváltoztatással – életre kelt filmen is: Dáloky János készített érdekes snittfilmet 1940-ben Látta-e már Budapestet télen? címmel, amelyhez a zenét Vincze Ottó írta. A filmnek az alkotók a „Jazz-fantázia a hóban” alcímet adták, s ehhez a zenei meghatározáshoz Kerti Lajos felvételeinek összevágásakor is tartották magukat. A Magyar Filmiroda gyártásában készült rövidfilm egyike a kor legérdekesebb alkotásainak. Stílusában és eszközeiben nagyon emlékeztet Dziga Vertov szovjet-ukrán filmrendező világhírű filmkísérletére, az Ember a felvevőgéppel című 1929-es lírai filmriportra, amely szintén a városban lakó emberek hangulatát, mindennapjainak levegőjét, ételeinek ízét kívánja visszaadni a mozgófényképek mozaikkockáinak rendezett-rendezetlen egységében. Dáloky filmjében olyan kevéssé fontosnak látszó fővárosi részleteket is bemutatott (s ezzel egyidejűleg dokumentált is), mint a Szürketaxi vállalat központi garázsa, a neonreklámok fényében zajló éjszakai élet vagy a legendás hírű Nagymező utcai Arizona mulató, amelyről ez az egyetlen autentikus, riportszerű filmfelvétel."

Kurutz Márton
(forrás: Budapesti Helyszíntár - Budapest a híradó és dokumentumfilmek tükrében a kezdetektől 1945-ig. In: Budapesti Negyed 31. 2001/1)

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr935019841

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bezzegberuházás a Bajcsy-Zsilinszky úton 2013.01.15. 16:42:48

Már két emelet mély gödör tátong a volt Zrínyi Nyomda aljában, de a markoló még mindig dolgozik, a teherautók sorban hordják ki a törmeléket, a földet az épület aljából. Ha egyáltalán épületnek lehet ezt nevezni, hiszen csak a homlokzat áll: kívülről m...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mrs.Columbo 2013.01.16. 11:19:16

Javaslom a kb. 8:37-től 8:50-ig tartó rész oktatófilmként történő levetítését az FKF-nek!

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2013.01.16. 13:20:44

Jó kis film, köszönöm!
Dreher brandy és keksz(!), hószóró villamos, élő róka a rókabundában fellépő táncosnővel: a régi, szép Budapest! ;)
süti beállítások módosítása