Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

MaNDA

A szellemi világörökség része a matyó

2012. december 19. - MaNDA

A matyó népművészet (hímzés, viselet, folklór) is felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség reprezentatív listájára a mohácsi busójárás, a magyar táncház módszer és a solymászat mellé.

 Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének kormányközi bizottsága 2012. december 5-én Párizsban döntött arról, hogy a matyó örökség is felkerül a listára.

A döntéshozatalnál fontos szempont volt, hogy mennyire széles összefogás áll a jelölés mögött. A matyó mellett felsorakozott a Matyó Népművészeti Egyesület, a Matyó Nagymama Klub Egyesület, a Matyó Néptáncegyüttes, a Matyó Múzeum, a Borsóka Hímzőkör, Kovács Szabolcs bútorfestő, népi iparművész, a helyi általános iskola és Mezőkövesd városa.

 A Magyar Nemzeti Digitális Archívumnak és mezőkövesdi munkatársainak kulturális tartalomfejlesztői, archivátori tevékenysége most még fontosabbá és szükségszerűbbé vált, hiszen munkájuk által a világ elé tárulhat a matyó népművészet minden szépsége.

 Matyó hímzésA matyó eddig is ismert volt Magyarországon kívül is, hiszen a Magyar Turizmus Zrt. már 2008-ban matyó mintás plakátokkal csábítgatta a külföldi turistákat, az utóbbi években pedig látványosan felfutott a matyó hímzés népszerűsége. A világörökség részévé válás remélhetőleg tovább erősíti ezt a folyamatot.

 Az UNESCO listára kerülés ünnepélyes programja a Magyar Kultúra Napján zajlik majd, 2013. január 19-én.

 Lázár Anita

A bejegyzés trackback címe:

https://manda.blog.hu/api/trackback/id/tr734973010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása